מציאות רבודה? לא מה שחשבתם
- Yoram Zahavi יורם זהבי
- 12 בנוב׳ 2022
- זמן קריאה 4 דקות
הגיעו לידיי שני קטעים מקסימים על מפות. שניהם דומים בתפיסת עולמם לגבי הצורך האנושי לייצג את המציאות ומעבר לכך. האחד של חורחה לואיס בורחס, סופר ארגנטינאי, מגדולי היוצרים בלשון הספרדית [ראו ציטוט 1], והשני - של לואיס קרול (זוכרים? הרפתקאות אליס בארץ הפלאות) מתוך ספר הילדים "סילבי וברונו סיכמו", 1893 [2] -
"איזה דבר שימושי מפת כיס!" הערתי.
"זה עוד דבר שלמדנו מהאומה שלך", אמר מיין הר, "יצירת מפות. אבל אנחנו לקחנו את זה הרבה יותר רחוק מכם. את מה היית מחשיב למפה הגדולה ביותר שתהיה באמת שימושית?"
"בערך שישה סנטימטרים לקילומטר."
"רק שישה אינץ'!" קרא מיין הר. "מהר מאוד הגענו לשישה יארד למייל. אחר כך ניסינו מאה יארד למייל. ואז הגיע הרעיון הגדול מכולם! למעשה עשינו מפה של המדינה, בקנה מידה של מייל למייל! "
"השתמשת בזה הרבה?" שאלתי.
"זה מעולם לא היה פרוש, עדיין", אמר מיין הר: "החקלאים התנגדו: הם אמרו שזה יכסה את כל הארץ, ויסגור את אור השמש! אז אנחנו משתמשים עכשיו במדינה עצמה, כמפה משלה, ואני מבטיח לך שהיא שימושית כמעט באותה צורה."
היינו רוצים שתהייה לנו מפה מדויקת של העולם, אבל לא סתם מפה. אחת כזו שתתאר את העולם הפיזי סביבנו ואת המציאות על כל פרטיה. אחד לאחד. מפה שיש בה הכל, כזו שמסבירה איפה נמצא כל דבר, את האירועים הרלוונטיים לחיינו, ואת הפרשנויות "הנכונות" שלהם. "מפת תפיסת המציאות האולטימטיבית". אך כשזו אינה בנמצא אנחנו עסוקים ביצירתה ועדכונה של מפת המציאות הפרטית שלנו באופן קבוע מיום יציאתנו לעולם. הכל נכנס לתוכה - רגשות, ידע, מחשבות, דמיון, ניסיון, סביבה, תרבות, התנהגויות...
יש שחיים ב"מציאות מדומה" (Virtual Reality) ולא כמשחק או מתוך בחירה, חווית המציאות עבורם עשויה להתבטא בהזיות קוליות או ויזואליות של אנשים או אירועים שלא קיימים במציאות. עבורם נקדיש כתבה נפרדת. רובנו חיים כנראה ב"מציאות רבודה" (בהשאלה כמובן מהעולם הטכנולוגי של Augmented Reality) - יש לנו תפיסת מציאות סובייקטיבית אך דומה לזו של הנמצאים בסביבתנו (אנחנו רואים את אותו עץ, משתתפים באותו מפגש חברתי, עובדים באותה חברת הייטק) אך הרגשות, המחשבות והאירועים מקבלים בה את הפרשנות שלנו וכמו מתווספים כשיכבה נוספת במפת המציאות שלנו.
לרוב אנחנו מרגישים "בול בפוני", למרות שמצבים ניתנים לפרשנויות שונות אנחנו מרגישים בשליטה ומצליחים לחבר את הרגש ואת הפרשנות שלנו באופן בהיר להתרחשויות סביבנו. לעיתים אנחנו מפספסים - אנחנו יוצרים דמיונות במוחנו ובונים מפת עולם שהיא תוצר מחשבות אלה. לפעמים, במקום לראות מצב כפי שהוא, אנו מפרשים אותו על סמך התקוות והפחדים הפנימיים שלנו, שאולי אינם מבוססים במציאות.
לדוגמה, המנהל שלי לא ענה להודעה שלי כי צפוי שינוי ארגוני גדול והוא לא רוצה לספר לי? הוא עסוק בדברים חשובים יותר ובוחר להתעלם ממני? כועס עלי? או תקוע עם שני ילדים חולים בבית ולא זמין לשאילתות כרגע? אם המנהל שלך לא ענה להודעות שלך, זה כנראה בגלל שהוא פשוט עסוק או לא ראה את ההודעה. עם זאת, אם אתם חוששים שהמנהל שלכם כועס עליכם או שקרה לו משהו רע, ייתכן שיש לכם בעיה להבדיל בין העולם החיצון לעולם הפנימי שלכם.
מה זה מבחן מציאות (Reality Testing)? המושג מבחן מציאות הוצג על ידי זיגמונד פרויד, מייסד הפסיכואנליזה, שהשתמש בו כדי לקבוע האם מטופלים יכולים להפריד את העולם החיצוני מהמחשבות והרגשות שלהם. התרגול של מבחני מציאות נשאר כלי חשוב בסיוע לאנשים להימנע מחרדה ומחשבות שליליות.
לדוגמה, נכשלתי בראיון עבודה, אני יכול לדמיין שאכשל בכל ראיונות העבודה האחרים כי אני חסר כישורים או איני טוב מספיק. באמצעות בדיקת מציאות, אני יכול לגלות שההנחה השלילית הזו אינה מבוססת במציאות וכי כישלון אחד לא אומר שלעולם לא אקבל עבודה או מעיד שדברים לא ישתפרו עבורי. בדיקת מציאות יכולה לעזור בהתגברות על הטיות קוגניטיביות שעלולות לעכב אתכם. אתם יכולים ליישם את התרגול של מבחני מציאות בחיי היום יום, כדי לקבל הבנה מעמיקה יותר של דפוסי החשיבה שלכם וכיצד אתם מגיבים למצבים שונים. הנה כמה דברים שכדאי לזכור בעת ביצוע -
1. נסו להיות אובייקטיביים ולנתח את המצב מכמה שיותר נקודות מבט. 2. שקלו את האפשרות שפירשתם לא נכון את המצב. 3. הכירו במחשבות וברגשות של אנשים אחרים - יכולים להיות שונים ממה שחשבתם.
4. תחשבו קודם, תפעלו אחר כך - זה בסדר לשתוק ולהקדיש כמה רגעים כדי לעבד את המצב.
5. אל תקפצו למסקנות לגבי מצבכם, ייתכן שהרושם הראשוני שלכם שגוי.
6. נסו לזהות דפוסים בתגובות הרגשיות שלכם. 7. העריכו אם אתם מגדילים או ממזערים את התגובה הרגשית שלכם. 8. תרגלו חשיבה רגשית: רק בגלל שאתם מרגישים בצורה מסוימת לגבי משהו, זה לא אומר בהכרח שהוא נכון. 9. שאלו חבר מה הוא חושב על המצב -נקודת מבט חיצונית תגרום לכם להסתכל על דברים מנקודת מבט שלא שקלתם. ----
[1] על הדקדקנות במדע, חורחה לואיס בורחס, 1946. מתוך "דברי ימי תועבת עולם", בתרגום רנה ליטוין, הוצאת עם עובד -
... ובקיסרות ההיא השיגה אמנות הקרטוגרפיה דרגת שלמות שכזאת, עד שמפת חבל ארץ אחד השתרעה על פני עיר שלמה, ומפת הקיסרות – על פני חבל ארץ. ברבות הימים לא סיפקו עוד המפות המוגזמות האלה, והמכללות לקרטוגרפיה הוציאו מפה של הקיסרות אשר מידותיה כמידות הקיסרות והיא תואמת אותה אחת לאחת, בדייקנות. הדורות הבאים, שהיו פחות מכורים ללימוד הקרטוגרפיה, הבינו כי המפה המורחבת הזאת אינה יעילה, ולא בלי כפירה הפקירוה לשבטי החמה והחורפים. במדבריות המערב עדיין מתקיימים קרעי חורבות המפה, ומשמשים משכן לחיות או לקבצנים; בכל הארץ כולה לא נותר שריד אחר למדעי הגיאוגרפיה.
[2] לואיס קרול, בספר הילדים "סילבי וברונו סיכמו", Sylvie and Bruno Concluded, פרק 11, 1893

כמה שזה נכון ורלוונטי! כתוב באופן הכי בהיר ומדויק שאפשר. סחתיין