top of page
Search

רגשות בטעמים

כולנו בוכים. רוב היונקים מייצרים דמעות כתגובה לכאב חזק ולגירויים אחרים, אבל בכי כתגובה רגשית נחשב לתכונה אנושית ייחודית, שכנראה נובעת מהמודעות העצמית הגבוהה של בני האדם. יש לנו כך מסתבר, מספר סוגים שונים של דמעות. "הדמעה הבסיסית" שומרת על מצב לחות העיין ומגנה עליה. "הדמעה התגובתית" היא המגיבה לסוגים שונים של גירויים חיצוניים כמו - חיתוך בצל, אור בוהק לבן, או גרגר אבק החודר לעין - גם היא מהווה חלק ממנגנון ההגנה על העין. אך המיוחדת מכולן היא "הדמעה הרגשית" - תחושות כמו שמחה, כעס, צער והנאה יוצרות דמעות, וניתן למצוא תופעה זו רק אצל בני האדם [1].

לדמעות רגשיות - כעס, עצב, ושמחה - טעם שונה. דמעות רגשיות מובדלות מסוגים אחרים של דמעות על-פי מרכיביהן. כאשר אנו מרגישים כעס, כמות הלחות בדמעות פוחתת ובמקום זאת תכולת הנתרן עולה, לדמעות טעם מלוח אינטנסיבי. כשאנו עצובים, לדמעות טעם מעט חמוץ כי החומציות נעשית גבוהה יותר. לדמעות הנובעות משמחה טעם מעט מתוק יחסית לדמעות אחרות, בשל מידת נתרן נמוכה יחסית [2].

מה טעמן של דמעות תנין? המונח "דמעות תנין" משמש לתיאור מישהו שמתיימר לבכות ומבטא צער מזויף. המקור לביטוי מגיע מהמיתוס שתנינים בוכים כשהם אוכלים בני אדם, שנטבע בספר "המסע והמסע של סר ג'ון מנדוויל", שפורסם בשנת 1356 [3]. לפי מחקר משנת 2007, תנינים עשויים לבכות כשהם אוכלים. במקום תנינים נצפו תנינים-וקאימנים - הקשורים קשר הדוק לתנינים. כאשר הואכלו, החיות הזילו דמעות, אם כי הסיבה לדמעות אינה מובנת במלואה [4].

תרבויות מסוימות מחשיבות בכי כמעשה לא מכובד וילדותי, בפרט בכי בפומבי. ברוב התרבויות המערביות מקובל יותר בכי בקרב הנשים מאשר בקרב הגברים. נמצא שגברים בוכים בממוצע פעם אחת בחודש, בעוד נשים בוכות בממוצע 2.7 פעמים בחודש. נמצא כי לרוב גברים מרגישים יותר תחושת בושה לאחר בכי מנשים, פרט למדינות כמו - שבדיה, פרו, נפאל, בלגיה, וגרמניה [5].

אנשים עשויים לנסות לדכא דמעות אם הם רואים בהן סימן לחולשה, אבל המדע מצביע על כך שמשמעות הדבר היא החמצה של מגוון יתרונות -

1. בעל אפקט מרגיע. לבכי עשויה להיות השפעה ישירה ומרגיעה על אנשים. המחקר הסביר כיצד בכי מפעיל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית (PNS), שעוזרת לאנשים להירגע [6].
2. עוזר להקל על כאב. דמעות רגשיות משחררות אוקסיטוצין ואנדורפינים. כימיקלים אלו גורמים לאנשים להרגיש טוב ועשויים גם להקל על כאב פיזי ורגשי כאחד [6].
3. משפר מצב הרוח. בכי עשוי לעזור להרים את מצב הרוח של אנשים ולגרום להם להרגיש טוב יותר. בנוסף להקלה על הכאב, אוקסיטוצין ואנדורפינים יכולים לעזור לשפר את מצב הרוח.
4. מאפשר קבלת תמיכה מהאחר. בכי הוא התנהגות המייצרת היקשרות, שכן הוא מגייס תמיכה מהאנשים סביבנו, שיש בה תועלת בין אישית או חברתית [7].
5. משחרר רעלים ומקל על מתחים. כאשר בני אדם בוכים בתגובה ללחץ, הדמעות שלהם מכילות מספר הורמוני לחץ וכימיקלים אחרים. בכי יכול להפחית את רמות הכימיקלים הללו בגוף, מה שעלול, ככל הנראה להפחית מתח [8].
6. נלחם בחיידקים. עוזר להרוג חיידקים ולשמור על עיניים נקיות שכן הדמעות מכילות נוזל הנקרא ליזוזים (lysozyme) [9].

לפעמים בכי תכוף יכול להוות סימן לדיכאון. דיכאון יכול להתבטא אם הבכי קורה בתדירות גבוהה מאוד, קורה ללא סיבה נראית לעין, משפיע על הפעילות היום-יומית, או הופך לבלתי נשלט. אם אדם חווה סימפטומים של דיכאון עליו לפנות לרופא מוסמך לקבלת תמיכה מקצועית.

---

[7]

[9]





 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • LinkedIn

©2022 by במעלה הזרם | Upstream

bottom of page