משימת חלל
- Yoram Zahavi יורם זהבי
- Oct 19, 2024
- 4 min read
במשימת החלל (Double Asteroid Redirection Test) DART של נאס"א נדרשה חללית במשקל 610 ק"ג, הנעה במהירות של 6.6 ק"מ לשנייה, על מנת להזיז ממסלולו את האסטרואיד דימורפוס (Dimorphos) בעל מסה של 4.8 ביליון ק"ג. החללית ששוגרה ב-24 לנובמבר 2021, התנגשה באסטרואיד ב-26 לספטמבר 2022 - התנגשות השקולה לפיצוץ שלושה טונות של TNT. תוצאה מרשימה לכל הדעות למשימת חלל שמתיימרת להזיז גופים גדולים מאוד ממסלולם.
השאלה המתבקשת היא - איזו "משימת חלל" נדרשת כדי שאנחנו נצליח להזיז את עצמנו ממסלולנו? או למה גוף בריא ואינטליגנטי כמו שלנו, השוקל כמה עשרות קילוגרמים, מתקשה לעיתים לבצע שינוי? לפעמים נדמה כי גם כשהרצון כבר שם, או נדמה שכבר התחלנו לנסות, אנחנו עדיין מרגישים תלויים בין שמיים לארץ - מחכים לעזרתה של חללית הנמצאת בדרכה אלינו.
נודה על האמת - שינוי התנהגותי הוא לא דבר מובן מאליו, ולפעמים קשה מאוד לביצוע.
תהליך שינוי - המעבר ממה שאתם למה שאתם רוצים להיות - יכול להיות מפרך ומתסכל או קל ומתגמל. צרפתי עשרה עקרונות-מובילים הנדרשים להצלחה בביצוע שינוי, והאסטרטגיות המוכרות לפעולה בכל אחד מהם. המקור לרשימה הוא המומחה לשינוי פרופ' סטאן גולדברג, מאוניברסיטת סן-פרנסיסקו, לאחר שחקר במשך 25 שנה איך אנשים משתנים. קראו לאט ורשמו לפניכם - זו אולי ההזדמנות שלכם להצליח בשינוי - להשקיע את האנרגיה בצורה נכונה מבלי להזדקק לעצם זר שיתנגש בכם -
1. כל ההתנהגויות מורכבות. מחקר של הפסיכולוג פרופ' ג'יימס פרוצ'סקה, מומחה לשינוי מתוכנן, מצא ששינוי מתרחש בשלבים. כדי להגדיל את ההסתברות הכוללת להצלחה, חלקו כל התנהגות רצויה לחלקים ולמדו כל חלק בנפרד וכחוליה ברצף.
● שיברו את ההתנהגות למרכיביה. ניתן לפרק כמעט את כל ההתנהגויות. הפרידו את ההתנהגות הרצויה שלכם ליחידות קטנות יותר, עצמאיות.
2. שינוי הוא מפחיד. אנחנו מתנגדים לשינוי, אבל הפחד מהלא נודע יכול לגרום להיצמדות להתנהגויות הסטטוס קוו - לא משנה כמה הן גרועות.
● בחנו את ההשלכות. השוו את כל ההשלכות האפשריות הן של הסטטוס-קוו והן של ההתנהגויות הרצויות. אם צפויות תוצאות חיוביות יותר הקשורות להתנהגות החדשה, הפחדים שלכם מהלא נודע אינם מוצדקים. ● הכינו את הצופים בכם. התנהגויות חדשות יכולות להפחיד את האנשים שמתבוננים בהן, אז הציגו אותן לאט.
● היו מציאותיים. הגדירו מטרות מציאותיות. מטרות לא מציאותיות מגבירות את הפחד ולכן את ההסתברות לכישלון.
3. שינוי חייב להיות חיובי. כפי שמוכיח מחקר שנערך על-ידי הפסיכולוג ב.פ. סקינר, חיזוק - לא עונש - הוא הכרחי לשינוי קבוע. חיזוק יכול להיות פנימי או חיצוני. לדברי פרופ' לפסיכולוגיה קרול סנסון, סוג אחד של חיזוק חייב להיות נוכח למען שינוי עצמי, שניים יהיו טובים יותר מאחד, ושלושה חיזוקים יהיו הטובים ביותר.
● תהנו מהאקט. אתם נהנים מהעשייה? תנו לעצמכם חיזוק חיובי, פרגנו לעצמכם בעת הביצוע.
● התפעלו מהתוצאה. גם אם העשייה עצמה אינה מהנה, התוצאה הסופית מחזקת באופן חיצוני.
● תגמלו את עצמכם לאורך הדרך. חיזוק חיצוני אינו קשור ישירות למעשה או להשלמתו.
4. קל יותר להיות בשינוי מלהרגיש אותו. שינוי לא נוח הופך לעונש, ואנשים רציונליים לא ממשיכים בפעילויות כואבות יותר מכפי שהן מתגמלות.
● קחו צעדי תינוק. במחקר של אוניברסיטת סן פרנסיסקו סטייט, חוקרים מצאו שהמשתתפים הצליחו יותר כאשר היעדים שלהם התקרבו בהדרגה. רשמו את ההתנהגות שאתם רוצים לשנות וכתבו צעדים פרוגרסיביים שיקרבו אתכם אל המטרה.
● פשטו את התהליך. שיטות השינוי הן לרוב מסובכות ותזזיתיות שלא לצורך. שמירה על פשטות מעוררת ומאפשרת בהירות.
● היכונו לבעיות. עולמות מושלמים אינם קיימים. גם לא מצבי למידה מושלמים. פרופ' פמלה דאנסטון, מאוניברסיטת קלמסון, מצאה שהתמודדות באמצעות תזכורות והנחיות למקרה "נפילה" היא אסטרטגיה יעילה.
5. יותר טוב לאט. לכל דבר יש מהירות טבעית משלו; כאשר משתנים, קורים דברים לא נעימים. השינוי הוא היעיל ביותר כאשר הוא מתרחש באיטיות, ומאפשר להתנהגויות להפוך לאוטומטיות.
● צרו רוגע. החיים הם כמו אגם מעורער: אפשרו לו להירגע והבוץ ישקע, המים יהפכו צלולים. הדבר נכון גם לגבי שינוי.
● העריכו את הדרך. הסופרת אורסולה לגווין אמרה פעם, "טוב שיש סוף למסע; אבל המסע הוא שחשוב, בסופו של דבר." אל תתכננו דרך מפרכת; הדרך צריכה להיות מתגמלת כמו המטרה.
6. לדעת יותר משמעו לעשות טוב יותר. רגעי הפתעה יכולים להביא אסון לאנשים המחפשים שינוי. ידיעה נוספת על התהליך מאפשרת שליטה ומקטינה את אלמנט ההפתעה.
● עקבו אחר ההתנהגויות שלכם. חלק מהמטפלים מתעקשים על מודעות הן להתנהגויות הנוכחיות והן להתנהגויות הרצויות, אך מחקרים מראים שדי להיות מודע רק להתנהגויות החדשות.
● בקשו משוב. האפשרות לבצע שיתוף של חוויות אישיות עם אחרים היא המפתח לשינוי מוצלח. אך זכרו שלא תמיד נוח לשותף להעניק פידבק כן, גם אם השינוי חיובי.
● הבינו את התוצאה. הצלחה היא מספקת אם אתם יודעים מדוע הצלחתם או נכשלתם בעבר.
7. שינוי דורש מבנה. אנשים רבים רואים במבנה אלמנט מגביל, דבר המעכב ספונטניות. בעוד שספונטניות היא נפלאה עבור פעילויות מסוימות, היא לא מתאימה ליצירת שינוי.
● זהו מה עובד. סווגו את כל הפעילויות לכאלה שהן מועילות להשגת המטרה וכאלה שלא. הסירו את אלה שאינן מועילות, שימרו או הגדילו את החיוביות שבהן.
● בדקו שוב את התוכנית שלכם באופן קבוע. סיקרו איך ולמה אתם משתנים ואת ההשלכות של הצלחה וכישלון. מחקר של הפרופ' לפסיכולוגיה דניאל ווילינגהם, הראה שבדיקה חוזרת ונשנית מגדילה את ההסתברות להצלחה.
8. תרגול הכרחי. תרגול הוא גישה מרכזית נוספת לשינוי, תרגול הופך התנהגויות חדשות לאוטומטיות ולחלק טבעי ממי שאנחנו.
● השתמשו בעוזרים. לא את כל ההתנהגויות ניתן ללמוד לבד. לפעמים כדאי להיעזר בחבר מהימן.
● תרגול במסגרות רבות. אם אתם רוצים להשתמש בהתנהגות חדשה בסביבות שונות, תרגלו אותה במסגרות דומות.
9. יש להגן על התנהגויות חדשות. גם כשהן מבוצעות ללא רבב, התנהגויות חדשות שבריריות ונעלמות אם אינן מוגנות.
● שליטה בסביבה שלכם. נושאים סביבתיים כמו רעש ורמת ערנות עלולים להפריע ללימוד התנהגויות חדשות. לאחר זיהוי מה עוזר ומה מעכב, הגדילו את העוזרים וחסלו את השאר.
● השתמשו בעזרי זיכרון. מכיוון שהתנהגות חדשה אינה מוכרת ואינה אוטומטית, קל לשכוח אותה. כל דבר שעוזר לשינון וזיכרון ההתנהגות מועיל.
10. הצלחות קטנות הן גדולות. למרבה הצער, תוכניות להצלחות גדולות גורמות לרוב לכישלונות גדולים. התמקדו במקום זאת בשורה של הצלחות קטנות. כל הצלחה קטנה בונה את מאגר ההערכה העצמית שלכם; כישלון אחד גדול הורס אותו.
● מפו את ההצלחה שלכם. גשו לכל שלב כמשימה נפרדת ובסופו של דבר תגיעו למטרה הסופית.
____
אני יודע שזה היה ארוך. עשרה עקרונות יכולים גם להתיש. אבל היי, רוצים שינוי, לא? קחו נשימה תתחילו בראשון. בהצלחה.

Comentarios