לכתר שלי שלוש פינות
- Yoram Zahavi יורם זהבי
- Oct 19, 2024
- 4 min read
לא יכולתי להישאר אדיש לפטירתה של המלכה אליזבת אלכסנדרה מרי וינדזור, מלכת הממלכה המאוחדת [1]. פשוט אי אפשר. הערכה גדולה לממלכה, למשפחת המלוכה, לנתינים, ולמסורת המלוטשת - כולם ברקו בשבועיים האחרונים למרחקים - יותר מהיהלום הגדול בעולם ב-"סיכה של סבתא" כפי שקראה לה המלכה אליזבת [2].
מתוך אוסף כל התמונות שצולמו, הכתבות, והשידורים החיים - תפסה אותי תמונת הכתר שהיה מונח על ארונה - כתר המדינה האימפריאלית (Imperial State Crown) אותו חבשה לראשונה כשעזבה את מנזר ווסטמינסטר ביום הכתרתה בשנת 1953 [3].
הכתר, מונח על גבי כרית הקטיפה, משובץ ב-2,868 יהלומים, 269 פנינים, 17 אבני ספיר, 11 אבני אמרלד וארבעה אבני אודם. חלקם, אגב, הוסתרו בקופסת ביסקוויטים במלחמת העולם השנייה, פן יפלו לידי הנאצים [4]. שוקל יותר מ-1 ק"ג. בראיון נדיר (חובה לצפות) [5] לרשת BBC, חושפת אליזבת המלכה בהומור רגיש כי "הכתר מגושם... הצוואר יכול להישבר... והפנינים [6] שתלויות במשך שנים נראות עצובות ומתות ...אז יש כמה חסרונות לכתרים, אבל מעבר לכך הם די חשובים...".
אז "למה כובע?" [7] או בעצם "למה כתר?"
הכתר העתיק ביותר בעולם הינו בן 6000 שנה (למרות שהדעות חלוקות אם אכן מדובר בכתר), התגלה בשנת 1961 ב"מערת המטמון" בנחל משמר [8]. ההערכה היא שהוא מילא חלק בטקסי קבורה. אם מדובר בכתר הנחבש בטקס ההכתרה, או כתר הנחבש על-ידי המונרך ביום-יום, או עטרות ונזרים שנחבשו על דרך קבע - כולם שימשו לציון מלכות, תואר או תפקיד רם, וקיבלו משמעות סמלית של כוח, לגיטימיות, תהילה, עושר, שושלת, אומץ וכבוד [9].
התפיסה כי כתרים נועדו לראשי המונרכיה בלבד אינה מתאימה לכולנו (בלשון המעטה). הרי לכל אחד מאיתנו הכתר שלו, גם אם בלתי נראה על ראשנו, טמון בליבנו, או מעסיק את מוחנו. ע"פ היהדות, מתוך ארבעה כתרים [10], שניים ניתנו לכולנו - "כתר תורה" ניתן בראשונה למשה ומייצג את הזכות של כולנו ללמוד (הכוונה המקורית ללימודי תורה, אך ידע הוא כתר לכל דבר - בין אם בנושאי מדע, רוח או דת), והכתר הרביעי - "כתר שם טוב" - כי טוב שם טוב משמן טוב ומעשיו של אדם הולכים לפניו. ויליאם שייקספיר אמר - "הכתר שלי בליבי, לא על ראשי; לא מעוטר יהלומים ואבנים מהודו, וגם לא נמצא בכדי להיראות: הכתר שלי נקרא תוכן, כתר שמלכים נהנים ממנו רק לעתים רחוקות." [11]. "תוכן", כמה יפה.
במרחב העשייה והקריירה לכתר שלי שלוש פינות [12] - רצונות, ערכים, ומיומנויות.
1. רצונות - מייצגים את המאוויים שלנו, הנמצאים בתודעתנו, ומבטאים את היכולת שלנו לקיים תשוקות ושאיפות, ולקבל החלטות המבוססות עליהן לצורך ביצוע פעולות.
2. ערכים - ערכיו של אדם הם יסוד מכונן, חלק מהמהות ומהזהות שלו. כל אחד מאתנו מחזיק במערכת ערכים, הנובעים בעיקר מהשפעתם של הורינו, החברה בה גדלנו, התרבות בה התפתחנו, אירועים שחווינו בחיינו ומאמונתנו מה נכון עבורנו. הם המצפן לכל ההחלטות שלנו וכתוצאה מכך למעשינו.
3. מיומנויות - הן יכולות נרכשות, אותן פיתחנו, עליהן עמלנו, או כישורים איתם נולדנו. הן אלה המאפשרות לנו לבצע פעולות ולבטא את מיטבנו.
השילוב המנצח שבין רצונותינו, סט הערכים שלנו, והמיומנויות שרכשנו לאורך השנים הוא הכתר שלנו. במרחב העשייה והקריירה הוא שמניע אותנו, דינאמי, משתנה מעת לעת ומייצג את מי שאנחנו. אמנם אנחנו לא מסתובבים עם נזר כדי להרגיש טוב עם עצמנו, אך הכתר הבלתי נראה תמיד איתנו. לפעמים, ברגעים של מצב רוח ירוד, כשהמציאות מתנגשת עם "שלוש הפינות" זה הזמן לעמוד גבוה יותר, להרגיש בטוח, וללכת אל כס המלוכה שלך.
כמה משפטי-כתר שכדאי לזכור -
את/ה לא יכול/ה לצפות מאחרים לחבוש את הכתר עבורך.
לעולם אל תעזוב/תעזבי את הבית בלי הכתר שלך.
לפעמים כל מה שצריך הוא פשוט ליישר אותו.
לא כל כתר יהיה נוח, אבל הגישה שלך משנה הכל.
שמור/שמרי על ראש מורם, גאה במי שאת/ה.
יש כתר גם למי שמולך.
אז מה הוא הכתר שלך?

Comments